Het mysterie van de verdwenen zak van Sinterklaas - Of/on line voorstelling


Een Luisterspeurtocht 
100% coronaveilig want geen contact
Zonder live contact toch echt theater en super spannend 


Deze speurtocht is een theatrale vorm van een vlog en een luisterboek. Het neemt je mee op verschillende plekken in bv de school.
Je hoort het avontuur van Pieten die de zak met cadeautjes en pepernoten voor de groep is kwijtgeraakt. 
De Sint vertelt de Pieten dan ze samen met de klas op onderzoek moeten gaan. Zo gaan ze stap voor stap onderzoeken waar de tas zou kunnen zijn. 

Zo nu en dan is de zoektocht zelfs interactief. Er wordt gevraagd een toneelstukje te spelen. Liedjes worden gezongen maar vooral het onderzoeken en het inleven in wat de Pieten hebben meegemaakt maakt het een waar avontuur.

Praktisch:

Er zijn twee soorten speurtochten. 
1
De groep blijft in de klas. De kinderen (of per opdracht een paar) worden vanuit de klas op expeditie gestuurd naar verschillende plekken.
De pedagoog stuurt aan. (geen extra hulp nodig)
Er moeten van tevoren op een paar plekken kleine (bewijzen) zijn neergelegd.
Geluid kan via het digibord of een losse speaker.

Het idee is dat het lijkt dat Piet en Sint via Zoom of Skype contact maken met de klas.


Een echte speurtocht langs 5 plekken in en rondom school

Geen Video maar geluidsfragmenten.

1.     Startpunt ( bv. de klas )

2.     Buiten (op het schoolplein)

3.     In de gang

4.     Bij de WC

5.     In de aula (of gezamenlijk ontmoetingspunt)

 

Onder begeleiding van een volwassenen kan in kleine groepjes (tot 10 personen) de route worden gevolgd. (in principe zou het ook met een grote groep kunnen maar dat raden we niet aan) 
Oudere kinderen zouden zelfs met een klein groepje (vanaf 2 pers ) de tocht kunnen doen.

Op alle 5 plekken luister je naar een stukje van de luistertocht. Daar moet een geluidspeaker staan die een MP3 kan spelen. Of per groep kan er tijdens de hele tocht een speaker (telefoon) mee worden genomen.

De school bepaalt dus zelf waar deze 5 plekken zijn. 
Tussen de WC en de aula moet er een spoor van pepernoten/snoepjes worden getrokken (alsof er snoepjes uit de zak zijn gevallen)

Bij de laatste stap (in de aula) wordt op een bepaald moment de zak van Sinterklaas gevonden.  (Of een brief waarop staat waar de zak zich bevind zodat iedere groep eventueel weer terug kan naar een eigen klas/plek.)  Hier moet door de school creatief een manier voor worden gevonden de zak/brief ongezien te plaatsen.

Het is ook mogelijk om te wachten tot alle groepen bij elkaar zijn om met elkaar de zak terug te vinden en met elkaar feest te vieren. 

Deel 1 van het avontuur is te luisteren als video 2 (zie hieronder)


Achtergrond.

Het idee voor deze speurtocht is ontstaan in de zomer toen, door de coronamaatregelen, geen festival konden worden verzorgd. 
Met behulp van verschillende acteurs hebben we toen een speurtocht gemaakt waar kinderen in groepjes langs verschillende act liepen. Deze vorm sloeg heel goed aan en is door de kinderen beoordeeld met een 9+.


Vooral het met elkaar luisteren naar het verhaal prikkelt de fantasie. 
Er worden vragen gesteld die de begeleider verder kan uitvragen en later (tijdens het lopen) nog meer op in kan gaan. 

 

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Kleinkunstenaar Iwan Dam is een theatrale duizendpoot. Zo was hij afgelopen 5 jaar Buurman in de theatervoorstellingen van Buurman en Buurman en toert hij met zijn eigen voorstellingen langs de Nederlandse podia en festivals. Hij speelt improvisatie cabaret en schitterde in musicals.

Bij jeugdprogramma’s op TV is hij een vaak gevraagde gast;  Zapp Detective, Betreden op eigen risico, Willem Wever en voorheen Zapp Delict.  Verder speelde hij in series als Flikken Maastricht, GTST , Moordvrouwen  en diverse reclames.

Als mede organisator van het Amsterdams Jeugdtheater collectief (AJTC) ontwikkelde hij verschillende festivals  en (corona veilige) theaterconcepten. 

Samen met theatergroep Wijland (Helmer van der Sar en Marc Heijboer)  werkt hij nu samen in een spetterende sinterklaas voorstelling.  De muzikale en cabareteske manier van kindertheater, die Iwan maakt , sluit wonderlijk aan bij de slapstick achtige acteerstijl van Wijland.

 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;