Impresariaat


Kindertheater.nl is net even anders dan een impresariaat of boekingskantoor. In heel veel zijn we hetzelfde. Maar soms doen we dingen net anders. 

We kiezen er bewust voor om geen klassiek impresariaat te zijn. Artiesten met wie we samenwerken zijn volledig vrij. Ze mogen hun eigen boekingen afhandelen. Waarom? In dit artikel leggen we uit hoe een impresariaat werkt en geven we antwoord op een aantal andere vragen.

Wat is een impresariaat?

Een impresariaat heeft doorgaans exclusief een aantal voorstellingen in zijn of haar stal van een aantal artiesten. Deze vertegenwoordigen ze richting theaters, scholen, festivals en andere organisaties. Ze verdienen aan een heffing die ze vragen over de voorstelling. Daarnaast betaalt de artiest vaak extra voor deelname aan een gezamenlijke brochure of de organisatie van een presentatiedag of etalagedag. Een impresariaat wordt gerund door een impresario, vaak ondersteund door enkele collega's. 

Waarom huur je een impresariaat in?

Je zet een impresariaat in, omdat je vertrouwt op de selectie van voorstellingen die ze gemaakt hebben. Een impresario heeft een visie en weet welke voorstelling goed bij jouw situatie past. Daarnaast kunnen ze goed organiseren en regelen ze alles rondom de voorstelling van A tot Z. Al zie je ook impresariaten die alleen het verkoop doen en dan het regelwerk uitbesteden aan de groep/de artiesten.

Kindertheater alle voorstellingen op locatie

Waarom zitten niet alle artiesten bij een impresario?

Veel artiesten vinden het lastig om samen te werken met een impresariaat, omdat dit hun vrijheid inperkt. Ze willen graag hun promotie en verkoop in eigen hand houden. Dat een artiest aangesloten is bij een impresariaat, zegt daarom niet altijd iets over de kwaliteit van de voorstellingen die ze maken. 

Wat maakt Kindertheater.nl anders dan een impresariaat?

Bij Kindertheater.nl mogen alle Nederlandse makers van kindertheater en kindershows zich aansluiten. Of ze nou wel of niet aangesloten zijn bij een impresariaat. Ze zijn van harte welkom. Daardoor biedt Kindertheater.nl een compleet overzicht van al het kindertheater voor op locatie in Nederland. In totaal zijn meer dan 500 voorstellingen te vinden Kindertheater.nl.

Uit deze voorstellingen is een selectie gemaakt door Albert, hij is jaren impresario en manager geweest van een aantal kindertheatergroepen en cabaretiers. Hij heeft een selectie gemaakt uit de voorstellingen, deze betalen ons voor onze diensten en promoten wij actief.

Kindershow buiten op locatie

Wat betaal je aan een impresariaat?

Doorgaans betaal je aan een impresariaat of boekingskantoor zo'n 17 tot 35% boekingskosten. Er zijn natuurlijk ook gevallen bekend waarin dat nog veel hoger is, maar een 'net' impresariaat rekent meestal rond de 20%. Je betaalt deze kosten voor de service die een impresariaat levert. Een impresariaat 'scout' de voorstelling en doet voor de artiest een stuk administratief werk. 

Hoe werkt een impresariaat?

Eigenlijk hebben we deze vraag al beantwoord in de vorige vragen. Maar nog even kort op een rij, hoe een impresariaat werkt. Een impresario heeft een impresariaat. Hiermee vertegenwoordigt hij een groep artiesten. Hij adviseert klanten, verkoopt, verzorgt de contracten, organiseert evenementen en tournees. 

Wat is een presentatiedag?

De meeste impresariaten organiseren jaarlijks een presentatiedag of etalagedag. Tijdens deze dagen laten ze een deel van de voorstellingen zien die ze in hun aanbod hebben. Wil je ook op de hoogte blijven van dit soort dagen en de nieuwste voorstellingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Wat doet Kindertheater.nl voor artiesten?

Wij bieden artiesten ondersteuning in hun promotie, dit doen we online, via blogs, door e-mailingen naar potentiële klanten (o.a. scholen, theaters en BSO's), door te adverteren in bladen en door allerlei andere manieren van promotie.
Belangrijk onderdeel is dat we de effectiviteit van deze promotie meten. Hierdoor kunnen we evalueren of onze service effectief is. Als artiest kan je je gratis aanmelden op onze website, als je een boeking / aanvraag krijgt via onze website, vragen we je een deel van de inkomsten met ons te delen. Voor scholen, particulieren, etc. is het gebruik van de website gratis.

;