Impresario


Wat is een impresario?

Een impersario is iemand die zelfstandig of gezamenlijk een aantal artiesten exclusief vertegenwoordigd en voor hen voorstellingen regelt op school of in het theater. Zijn bedrijf noemen we een een impresariaat

Hoe word je een impresario?

Er zijn geen opleidingen die specifiek gericht zijn op het opleiden tot impresario. Doorgaans is het een vak waar je 'inrolt' omdat je goede connecties hebt met gezelschappen. Wil je impresario worden, dan zou ik je adviseren een opleiding eventmanagement op MBO of HBO niveau te gaan doen. 

Frets Kindertheater Muziek op locatie

Is het beroep van impresario leuk?

Ja! Zeker! Het is een leuk beroep. Je mag als impresario van alles regelen. Daarvoor heb je veel contact met artiesten en podia. Als je het leuk vindt om met andere mensen te overleggen, dingen te regelen en hou je van kunst... dan is het een super leuk beroep! 

Wat is het verschil tussen een impresario en artiestenmanager?

Dat is een goede vraag! Het grootste verschil is de branche waarin je werkt. Al worden ze ook vaak door elkaar heen gebruikt. Waar in het theater doorgaans gewerkt wordt met de term impresario, zie je in de wereld van de populaire muziek vaker de term manager.  Ik ken eigenlijk geen grote bands die een impresario hebben. Daarentegen hebben pianisten vaak weer een impresario. Qua werkzaamheden komen de taken van een impresario en artiestenmanager overeen. 

Wat is het verschil tussen een impresario en eigenaar van een boekingskantoor?

Als je een impresariaat hebt, ben je een impresario. Maar als je eigenaar van een boekingskantoor bent, dan ben je gewoon 'eigenaar'... Zover wij weten is er niet echt een functienaam voor deze rol. Weet jij 'm wel? Dan hoor ik het graag! Er is een wezenlijk verschil tussen impresario zijn en eigenaar van een boekingskantoor. Als eigenaar van een boekingskantoor heb je doorgaans een netwerk met artiesten die je niet exclusief vertegenwoordigd. Als impresario of artiestenmanager, heb je een aantal artiesten exclusief in je bestand. De rest van de werkzaamheden kunnen behoorlijk overeenkomen. Al is het vaak zo dat een boekingskantoor niet alleen de artiest regelt, maar ook bijv. de catering, de geluidsversterking, de aankleding, etc. van een festiviteit regelt.

Kan ik als impresario samenwerken met Kindertheater.nl?

Ja, dat kan. Wij werken graag samen. Wij zijn een website, waar al het aanbod van Kinder- en jeugdtheater bij elkaar komt. Je vindt bij ons beginnende artiesten en productiehuizen die al tientallen jaren bestaan. Samen vormen we het aanbod van Nederland en België. Door ons werk sturen zorgen we ervoor dat op scholen, festivals of andere locaties de leukste kindervoorstellingen komen. De enorme diversiteit van theatermakers uit de culturele en creatieve sector komt op Kindertheater.nl bij elkaar. 

;