PestKoppen


Een veilige leeromgeving is voor leerlingen een vereiste om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Daar past pesten natuurlijk niet bij. Maar pesten is helaas van alle tijden. De voorstelling PestKoppen, met interactieve nabespreking, onderzoekt samen met de leerlingen waar plagen ophoudt en pesten begint.

De voorstelling volgt 3 basisscholieren in groep 8. Sam en Beau zijn al jaren beste vrienden. Lieve past daar perfect bij, maar waarom gaat het dan toch mis? Wat een geweldig laatste jaar had moeten zijn met het schoolkamp, de eindtoets en Meester David, eindigt in een nachtmerrie: tijdens de groep 8 musical in een zaal vol ouders spat hun vriendschap uiteen.

Na de voorstelling is er een interactief nagesprek met de acteurs als gesprekleiders. Samen met de leerlingen worden de ingewikkelde systemen en rolpatronen van pesten uitgeplozen. Er worden geen schuldigen of slachtoffers aangewezen. Er wordt gekeken hoe en wie er iets kunnen veranderen aan pestsituaties.

Kan de zender zijn boodschap aanpassen of checken? Kan de ontvanger aangeven dat de boodschap helemaal niet zo grappig is als de zender denkt? Of misschien is anders reageren een goede strategie om pestsituatie de baas te worden? En wat kunnen de andere kinderen uit de klas, de omstanders, doen? Uiteindelijk zijn alle leerlingen samen verantwoordelijk voor de sfeer in de klas.

In het nagesprek maken de leerlingen, onder leiding van de acteurs, het Oké-akkoord. Een set van door leerlingen zelfgemaakte afspraken om pesten te stoppen en te voorkomen. Hierdoor zijn de leerlingen intrinsiek gemotiveerd om zich aan het akkoord te houden. Zo wordt het oké-akkoord een krachtig pact dat bijdraagt aan een veilige leeromgeving.

 

Soort project: voorstelling in de klas

Tijdsduur: 1,5 uur (45 min voorstelling en 45 min nabespreking)

Doelgroep: groep 6 t/m 8, ook speciaal onderwijs

Max. aantal deelnemers: 64 leerlingen of 2 klassen

1 voorstelling per dag €690,- 
2 voorstellingen per dag €1150,- 
3 voorstellingen per dag €1545,- 

Prijzen zijn excl. btw en excl. reiskosten.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

 

Vul een datum in voor de activiteit.

Theatergroep Zwerm maakt en speelt educatieve voorstellingen voor Primair, Voortgezet en Speciaal Onderwijs, voor alle niveaus.

De voorstellingen van Theatergroep Zwerm gaan over actuele maatschappelijke thema’s als Social Media, Internet, genotmiddelen, pesten, liefde, puberen, groepsdruk, seksualiteit, vriendschap en grenzen stellen.

De leerlingen zitten bij de voorstelling rondom en bevinden zich in dezelfde verbeelde ruimte als de personages. Zo is er veel interactie met de leerlingen en zitten ze er meteen helemaal in.

Na de voorstelling is er een interactief nagesprek. De acteurs van Theatergroep Zwerm zijn dan gespreksleiders. Zij worden hier intensief in getraind. Daardoor zijn ze goed in het creëren van een veilige sfeer, zodat iedereen de ruimte krijgt om deel te nemen aan een eerlijk en open gesprek over deze spannende onderwerpen.

De voorstellingen en de interactieve nabespreking zijn een fijne basis om aan te kunnen refereren in de lessen over bijvoorbeeld seksuele vorming, Mediawijsheid en burgerschap.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;