Cees Brandt (De Brandstichting)


Cees Brandt

Acteur, theatermaker, regisseur,choreograaf en beeldbedenker

Cees Brandt geboren op 7 maart 1951 in Oosterhout Noord Brabant. Dacht als kind dat alle mensen zo geboren waren zoals ze eruit zagen. De middelste van een gezin uit 7 kinderen. Maakte op 14 jarige leeftijd zijn eerste dichtbundel en verdiepte zich in schrijven van korte verhalen. Op zijn 16e maakte hij op de dubbel LP van Pink Floyd ‘Ummagumma’ een experimenteel bewegingsspel voor 5 spelers en trok doen al zalen vol. Ging, na zijn middelbare school, vrijwillig een half jaartje het Benedictijnen klooster in om te voelen hoe dat was. Bedacht nog net op tijd dat je eerst moet leven om je zelf te vinden. Cees ging in 1970 naar Het Brabantse Conservatorium om toneeldanser te worden. Na twee jaar vertrok hij naar de Rotterdamse Dansacademie onder leiding van Lucas Hoving. De ogen ging toen pas goed open. Zijn gedrevenheid en passie voor dans was voor het Scapino Ballet Amsterdam de reden om hem van 1975 t/m 1979 als danser toe te voegen aan het gezelschap. Maar Cees Brandt wilde graag zijn eigen visie als choreograaf uitdragen en begon daarom in 1979 zijn eigen dans gezelschap ‘Beweging Dans’ met Karin Chen die hij bij het Scapino Ballet had leren kennen.”. Onder zijn regie en choreografie speelden zij in de Nederlandse theaters de dansvoorstellingen ‘Dingen die Beginnen’, ‘Een Druppel Zonlicht’ en ‘De Andere Kant’ met Karin Chen en de stap was gemaakt naar een hele serie dansvoorstellingen geinspireerd op zowel moderne muziek van Frank Zappa als klassieke muziek. De ontmoeting met Herman van Veen had daar een positie invloed op. Hij maakte voor Herman van Veen een kindermusical “Onder Water” en ‘In moment bewogen’ voor Harlekijn Dans

Na twee programma’s samen met Karin Chen, besloot hij als solo speler verder te gaan. Hij ontwikkelde zich als een visuele speler die steeds meer een verhalend karakter kregen. Toen hij van het Shaffy Theater ,via Matti Austen, een opdracht kreeg om een kindervoorstelling te maken kwamen zijn talenten pas echt boven drijven. Kinderen dwongen hem tekst te gebruiken in zijn voorstellingen. ‘Wiellie Wiebbel’ en ‘Keetje Baba’ werden wereld hits. Hij speelde de ene naar de andere solo. En werkte, in die tijd, veel samen met kostuumontwerpster Ellen van der Horst. Hij kwam in 1990 in contact met Orkater en maakte samen met Chris Bolczek, Kees van der Vooren en Wilfred Snellens mooie voorstellingen onder de naam ‘Lucifer’. Hij besloot in 2000 samen met Orkater een studioruimte te huren in het Westelijk havengebied in Amsterdam.

In 1997 veranderde hij de naam ‘Beweging Dans’ in ‘De Brandstichting’ en is er elk jaar wel een nieuwe succesvolle voorstelling te zien geweest volgens het bijzondere kleurrijke theaterconcept van Cees Brandt, voor kinderen vanaf 2 en 3 jaar waarbij hij samenwerkingsverbanden zoekt om zijn kwaliteit als jeugdtheatermaker te waarborgen.

Trouwde in 2000 met Andrea van der Heiden en kreeg drie geweldige kinderen.
Heeft ongeveer 50 producties op zijn naam staan en is dit jaar 40 jaar in het vak.

De Brandstichting heet niet voor niks De Brandstichting. Het stiekem fikkie stoken dat hebben we allemaal wel eens 'n keer gedaan. Nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren.Dingen doen die eigenlijk verboden zijn. Op het randje lopen en soms er overheen. Zo willen we ons graag presenteren. Alle kinderen kennen het gevoel op avontuur te willen, het ontdekken en weg te willen naar een plek die beter en spannender is.

2 voorstellingen gevonden van Cees Brandt (De Brandstichting)

Broers

Cees Brandt (De Brandstichting)
2 tot 6 jaar
€ 900 tot € 1.250
Noord-Holland
Kindervoorstelling

GUMMI DE VIS

Cees Brandt (De Brandstichting)
2 tot 7 jaar
€ 1.000 tot € 1.400
Noord-Holland
Objecttheater